Nieuws

6 oktober 2016

BLOG: Verdienen met Hollandse Kwaliteit

Regelmatig word ik benaderd met vragen over wateranalyses t.b.v. kwaliteitsprogramma’s als IKB en Varken van Morgen. Steeds vaker wordt in deze programma’s een monsterfrequentie van 1 keer per kwartaal i.p.v. 1 keer per jaar gehanteerd.


Sommigen zien dit vooral als extra kostenpost en extra rompslomp. Zolang de monsteruitslag achteloos in de map verdwijnt “om maar aan de eisen te voldoen” is dat wellicht ook terecht.
Maar het kan ook anders!

Je kan dit monsternamemoment ook aangrijpen als check-moment, zodat je jezelf weer even dwingt tot aandacht voor de watervoorziening.
Bij monstername is de eerste prioriteit natuurlijk, dat het monster correct genomen wordt en snel en gekoeld bij het onderzoekslab wordt aangeleverd. Maar het is daarnaast ook een optimale kans voor overleg of er bijzonderheden zijn op watergebied. Werkt de bronwaterinstallatie wel goed? Bij twijfel weten we met een snel-test-analyse ter plaatse al direct meer.
Daarnaast is het bij monstername een kleine moeite om de ogen de kost te geven. Is de nippelopbrengst correct? Valt er iets op in de systeemaanleg? Hoe ziet het spoelwater er uit? Wat is er recentelijk gedaan met drinkwatertoevoegingen en is het systeem ook gereinigd?

Op deze manier verandert de “verplichte monstername” in een “nuttige quick-waterscan”, die zichzelf kan terugverdienen. Door er op deze manier mee om te gaan, word je elk kwartaal weer even met de neus op de feiten gedrukt. En dat hebben de meesten van ons, en ikzelf ben geen uitzondering, op zijn tijd even nodig. Ik ben er zeker van dat met deze werkwijze de watervoorziening op veel bedrijven stapsgewijs naar een hoger niveau getild zal worden. Enerzijds biedt dit kansen in de optimalisering van de technische resultaten. Anderzijds komen we zo tot de borging dat onze Hollandse kwaliteitsvarkens ook over top-kwaliteit Hollands water beschikken.

 

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Tarieven voor leidingwater fors omhoog in 2023
Nieuw design voor Lumitester SMART: snelle watercheck op locatie
Kennisavond 2 - 11 - 21 "Meer rendement door beter drinkwater"
Pluimveewebinar: "Water, water, water" is nu terug te zien
Online webinar - Laat het niet verwateren!
Nieuw: compacte digitale fotometer - makkelijk zelf ijzergehaltes meten
Het koude seizoen komt er weer aan, maak nu de vorstpreventie op orde
Wateranalyses voor 'Het Varken van Morgen'? JSWater neemt het u uit handen.
Focus op wateropbrengst brengt resultaat voor de varkenshouder
Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer