Blogs

6 september 2016

Top 3 van water-missers

2014 loopt al weer richting het einde. En dus zullen we binnenkort weer vele overzichtslijstjes voorbij zien komen. Ook ik heb mijn bevindingen van het afgelopen jaar eens op een rij gezet. Het resultaat: een top-3 van water-missers, die mij dit jaar opvielen in de varkenshouderij. Niet alleen bedoeld als “leesvoer”, maar ook als hulpmiddel voor u om nog eens kritisch te kijken naar de eigen watervoorziening.

  1. Maar vertel eens…. hoeveel drinken de varkens dan?

Een onvoldoende geboortegewicht van de biggen, te lage melkproductie of tegenvallende groei zijn vaak de aanleiding om uiteindelijk ook eens aandacht te besteden aan de watervoorziening. Bij de vraag: “maar hoeveel drinken ze dan?”, blijft het dan vaak stil. Op 9 van de 10 bedrijven wordt nauwelijks iets gedaan met waterregistratie, terwijl water toch echt tot de eerste levensbehoeften behoort. Ik begrijp dat het een drempel kan zijn om in alle afdelingen een watermeter te monteren en het verloop van de wateropname steeds bij te houden. Maar de investering in een aantal (verplaatsbare) watermeters per bedrijf zal zeker lonen. Zo verkrijg je het inzicht hoe de wateropname van een specifieke diergroep zich verhoudt tot de normen. En zo maak je meetbaar wat het effect is van een aanpassing zoals het bijregelen van nippelopbrengsten, plaatsing van extra drinkpunten of de dosering van zuren.

 

  1. Drinknippel of douchenippel?

Een goede beschikbaarheid van water voor zeug en big in het kraamhok is nog een hele uitdaging. We willen ten eerste dat de zeug makkelijk voldoende water kan drinken voor een goede melkproductie. Een nippelopbrengst van ca. 2,5 l per minuut is gewenst. Dit bereik je met de combinatie van het juiste type nippel en een correcte druk. De bediening van de nippel moet makkelijk zijn. Is de druk te hoog, dan veroorzaakt dat lawaai, onrustig drinken en onnodigevermorsing.
Daarna is de nippel voor de biggen aan de beurt. We willen hier niet dat de eerste drinkervaring uitmondt in een “douche-ervaring”. Jonge biggen kunnen ca. 300 ml per minuut drinken, dus dat moet de opbrengst dan ook zijn. Je verkrijgt de juiste flow door de stand van het nippelplaatje te verstellen of door het nippelplaatje te vervangen door een automatische doorlaat.

 

  1. Zuren verkeerd ingezet: averechts effect.

Regelmatig zie ik dat de dosering van zuren positieve effecten heeft op o.a. darmgezondheid, wateropname en verbetering van de salmonella-status.
Toch gaan er ook dingen mis. Een onvoldoende dosering uit kostenoverwegingen, afwijking van de doseerpomp of gebruik van een verkeerd type zuur leidt dan tot een extreme vorming van slijm en gisten in het drinksysteem. Het gevolg: verstopte nippels, smaakafwijkingen en een tegenvallende werking van drinkwatertoevoegingen, die later gedoseerd worden.

Zet zuren dus niet klakkeloos in. Selecteer een product met weinig vervuilende eigenschappen en zorg voor een schoon systeem voordat het zuur wordt ingezet. Controleer ook regelmatig de dosering van de doseerpomp en de pH aan de nippel. Daarnaast helpt het enorm om het drinksysteem maandelijks stootsgewijs onder hoge druk te spoelen. Opvangen van dit spoelwater in een witte emmer geeft je een perfecte visuele controle van het water en houd je alert op afwijkingen. Zo kan je tijdig ingrijpen bij een probleem dat anders pas veel later zichtbaar zal worden.

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer