Blogs

25 november 2019

Verbeteren en uniek zijn

In mijn werk gaat het er steeds over om samen met veehouders oplossingen te vinden voor hun water-knelpunten. Zo adviseerde ik eind vorig jaar een varkenshouder om over te schakelen naar leidingwater. Zijn bronwater bevatte zeer veel kalk en mangaan. Hij zette regelmatig succesvol een mengsel van organische zuren in, maar door het hoge bufferend vermogen van zijn bronwater was de benodigde zuurdosering ook erg hoog en twijfelde hij er uit kostenoverwegingen over om hier mee door te gaan. Mijn advies om over te schakelen naar leidingwater werd niet direct enthousiast ontvangen, maar nadat hij alle opties op een rij zag, was hij overstag. Een maand later vertelde hij me al vol enthousiasme dat hij me had aanbevolen bij meerdere collega’s. 

Bij een andere varkenshouder was het advies om in de biggenstal zijn Aqualevels ter vervangen door een systeem met nippeldrinkers. Zijn watermonsters gaven aan dat dit een enorme verbetering gaf in waterhygiëne, maar veel belangrijker was nog dat de darmgezondheid zichtbaar verbeterde. De biggen waren duidelijk gezonder, terwijl het medicijngebruik afnam naar minimale hoeveelheden. Bij recente uitbreiding van de stal was er geen twijfel meer welk drinksysteem geïnstalleerd moest worden!

Dit soort klantenervaringen geeft mij veel voldoening en positieve energie. Onderweg zie ik in de varkenshouderij ook dat er hard gewerkt wordt aan de dingen, die voldoening geven. Ook al zijn het lastige tijden, er wordt bij velen ontzettend bevlogen gewerkt wordt aan een hogere varkensgezondheid. In de afgelopen jaren is er zo een grote omslag gemaakt in het denken over en toepassen van de bedrijfshygiëne en het verlagen van de antibiotica-inzet. Steeds maar sturen deze bedrijven bij om de kwaliteit van hun afgeleverde dieren te verhogen.  De energie en drive, die dat geeft, is duidelijk merkbaar bij deze ondernemers als je ze er over spreekt en doorvraagt. En dat verhaal kan, mag…. nee, moet volgens mij nog veel meer naar buiten. Ik hoorde het pas nog treffend op het Symposium Hogere Varkensgezondheid: onze marketing moet nog veel beter, iedereen mag weten dat de prestaties van onze Nederlandse varkenshouders uniek zijn!

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer