Blogs

6 februari 2020

Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle

Mijn werk als wateradviseur op veehouderijbedrijven is lang niet altijd moeilijk. Het gaat er vooral om de watervoorziening gestructureerd door te lichten en passende oplossingen aan te dragen voor problemen.

Tijdens een bedrijfsbezoek beoordeel ik de geur, kleur en smaak van het binnenkomende water. Ik volg het leidingsysteem en beoordeel dit op o.a. verzakkingen, kans op opwarming en stilstaand water. Ik meet de nippelopbrengsten op diverse punten in de stal. Ik spoel het systeem door onder hoge druk en draai enkele nippels los. Daarbij beoordeel ik de mate van vervuiling met een witte emmer of maatbeker. Verder neem ik vrijwel altijd een aantal chemische en microbiologische monsters voor nader onderzoek op parameters die niet direct zichtbaar zijn.

Zo heb ik na een bedrijfsbezoek van een paar uur een behoorlijk goed beeld van de watervoorziening op het bedrijf. En je merkt: als veehouder kan je de meeste van deze handelingen ook zelf uitvoeren.  Dus waarom besteed je hier maandelijks geen uurtje tijd aan? Ik ben er van overtuigd dat het veel oplevert. Veel klanten zeggen stellig dat een goede watervoorziening ontzettend belangrijk is voor de diergezondheid en technische resultaten. Water behoort immers tot de eerste levensbehoeften. Allemaal waar. Maar toch merk ik dat problemen vaak pas in een laat stadium opgemerkt worden. Hier gaat dus iets mis.

Kopieer dus gerust mijn werkwijze en onderzoek zo het water op je eigen bedrijf. Het onderwerp water zal zo veel meer gaan leven. Soms zal de oplossing voor een probleem heel makkelijk zijn. Een lekkende nippel is snel te vervangen (gebruik wel hetzelfde type nippel en controleer de opbrengst).
In andere gevallen kan de oplossing complexer zijn. Als je een sterke neerslag als gevolg van ijzer- en mangaanafzetting waarneemt, zal serieus de vraag gesteld moeten worden of de aanwezige bronwaterinstallatie ooit optimaal zal presteren. Alternatieven zijn dan de omschakeling naar leidingwater of het gebruik van een ander type bronwaterinstallatie. In dat soort gevallen is een goed advies over de opties nuttig.  

Kortom: zorg voor een vast maandelijks water-controle-moment. Onderneem direct actie op problemen met duidelijk aanwijsbare oorzaak. En als je de oplossing niet direct zelf weet, maak dan gebruik van externe kennis.

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer