Blogs

8 mei 2017

Topsectoren

In de veelheid van mediaberichten, die we dagelijks voorbij zien komen wordt mijn interesse altijd extra gewekt door het nieuws, dat met water van doen heeft. Onlangs las ik op Twitter een aantal opvallende weetjes. Het ging onder andere over roze water uit de kraan in een Canadees dorp, zwemmende varkens op de Bahamas en het verschil in geluid tussen het aftappen van koud en heet water. Kijk maar eens op mijn twitter-account @JoostStraathof als je geïnteresseerd bent in de achtergronden.  

Maar naast deze weetjes komen er ook regelmatig berichten voorbij over innovaties waar je versteld van staat. Recent las ik een tweet over een kastje met zonnepanelen dat in woestijngebieden gebruikt kan worden om lucht om te zetten in water. Andere berichten gingen over nieuwe “grafeen”-techniek om vanuit zout water drinkwater te maken en “onderwatervliegers” in zee, die honderden huishoudens van energie kunnen voorzien.
Deze innovaties zijn geen toeval. Water is aangewezen als 1 van de Topsectoren. Op de website van Topsector Water staat te lezen dat er gewerkt wordt aan wateruitdagingen om de welvaart te verhogen. Uitgangspunt hierbij is het stimuleren van innovaties om te komen tot schoon water met minimale druk op de leefomgeving.

Bij het lezen van zulke berichten vraag ik me direct altijd af welke kansen dit kan bieden voor de varkenshouderij. De water-vraagstukken binnen de veehouderij hebben veel raakvlakken met die in andere sectoren zoals de tuinbouw, levensmiddelindustrie en de zwembadwereld. Ook hier is er een vergelijkbare behoefte aan goede en betaalbare technieken als het gaat om schoon drinkwater, zuiveren en hergebruiken van afvalwater en betrouwbare waterdesinfectie.
Ik verwacht dat het in de toekomst nog tot veel kruisbestuiving van alle mooie waterinnovaties vanuit deze sectoren zal komen. Zo kunnen de Topsector Water en onze eigen Topsector Varkenshouderij elkaar versterken. Het zou me dan ook niet verbazen als de efficiënte benutting en de hoge kwaliteit van het drinkwater in de toekomst nog eens gebruikt gaan worden als Unique Selling Point van het duurzame Hollands varken.   

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer