Blogs

3 augustus 2022

Kwaliteit vanaf de bron

Deze zomerse blog is gewijd aan het onderwerp bronwaterkwaliteit. In de afgelopen weken heb ik in een aantal praktijkvoorbeelden weer gezien hoe belangrijk een goede controle op de eigen watervoorziening is. Ik geef u een aantal regelmatig voorkomende voorbeelden vanuit de praktijk.

Waterstofsulfide
Waterstofsulfide kan je opmerken door de afwijkende, penetrante zwavelgeur. Bij twijfel kan je een fles half vullen, vervolgens flink schudden en direct ruiken bij openen. De geur zal dan goed op te merken zijn. Waterstofsulfide is erg vluchtig en is bij labonderzoek niet altijd makkelijk te vast te stellen, terwijl de gevolgschade op het bedrijf enorm kan zijn. Denk hierbij aan problemen met de zenuwgeleiding, poot- en klauwproblemen, stram beenwerk en verhoogde uitval, vooral zichtbaar onder de zeugen. Bij een afwijkende zwavelgeur moeten dus de alarmbellen gaan rinkelen!

Normwaarden
De wateranalyse-uitslag vergelijkt men logischerwijze altijd eerst met de GD-normwaarden, maar soms is verdere interpretatie van de onderlinge verhoudingen nodig. Vooral voor ijzer en mangaan geldt dat er een forse systeemaanslag kan ontstaan terwijl het water gewoon aan de normwaarden voldoet. Zelfs als de diergezondheid hierdoor nog niet direct in gevaar is, kan de schade toch groot zijn. Voorbeelden hiervan zijn verstopte drinknippels en onvoldoende watergift, extra reparaties aan reduceerventielen, watermeters en doseerapparatuur of drukverlies door ijzer- en mangaanafzetting in het drinksysteem.

Momentopname
Zeker bij een bronwaterzuiveringsinstallatie kan de waterkwaliteit snel verslechteren bij een storing aan de installatie. 1 watermonster per jaar als controle geeft absoluut geen zekerheid dat de kwaliteit jaarrond goed is. Met een eigen broninstallatie ben je eigenlijk zelf de werkzaamheden van de waterleidingmaatschappij aan het uitvoeren. Mogelijk bereik je hier kostenbesparingen mee, maar je moet er dan wel van bewust zijn dat een eigen installatie ook meer werk op het gebied van onderhoud en controle vraagt. Dagelijkse controle op kleurafwijkingen maak je simpelweg mogelijk door montage van een transparant waterfilter. Eenvoudige test-sets voor bepaling van ijzer en hardheid helpen ook om eigen controle frequent uit te voeren.

Tijdig ingrijpen
Soms merk ik dat er een drempel is om adviezen over aanpassing van de bronwaterinstallatie of omschakeling naar leidingwater door te voeren. Zeker als de bronwaterinstallatie nog niet zo oud is, moet deze installatie eerst maar eens “terugverdiend” worden. Maar een installatie, die onvoldoende waterkwaliteit levert, zal nooit terugverdiend worden. Die zal elke dag dat deze langer in gebruik is alleen maar meer geld kosten. Ik pleit hier voor een realistische blik. Bronwater kan gewoon van goede kwaliteit zijn, vergelijkbaar met leidingwater. Dan is er ook niks mis met het gebruik hier van. Maar als de kwaliteit niet op orde is, dan moet je zorgen dat je dit in een vroeg stadium vaststelt en aanpakt. Voorkom dat je achteraf merkt dat je tijdenlang een rem op je bedrijfsprestaties hebt gezet door struisvogel-gedrag.

 

 

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer