Blogs

20 november 2016

De waterklus klaren

De waterklus klaren.

In een eerdere blog dit jaar schreef ik al over de vernieuwing van mijn website. En ja, inmiddels is www.jswater.nl weer up to date. De nieuwe website valt zo mooi samen met mijn 10e jaar als zelfstandig adviseur veedrinkwater.

Ook na die 10 jaar blijft het optimaliseren van drinkwater in de veehouderij mij nog altijd boeien. De afwisseling in het werk blijft aanwezig door de grote variaties tussen de varkensbedrijven als het gaat om het ontwerp en onderhoud van de watervoorziening. Nog steeds worden fouten op watergebied vaak in een te laat stadium opgemerkt. Deze hebben dan al onnodig lang voor rendementsverlies gezorgd. Water-knelpunten in een eerder stadium zichtbaar maken, zie ik als uitdaging 1 in mijn werk voor de komende jaren.

En daarbij zie ik ook volop positieve punten. Water wordt op steeds meer bedrijven als een serieus aandachtspunt gezien. Het valt mij ook steeds weer op dat de bereidheid van de varkenshouders om knelpunten aan te pakken ontzettend groot is. Dat maakt het werken in deze sector ook zo leuk. Wat is er nu mooier dan direct tijdens het bezoek al de eerste acties in gang zetten? Soms gaan we ter plaatse al van start met het reinigen van het drinksysteem in een aantal afdelingen. Een andere keer wordt de installateur al tijdens de waterscan ingeschakeld om het drinksysteem zo snel mogelijk aan te passen.

Een gevaarpunt blijft wel dat na het verhelpen van het acute probleem de aandacht voor het drinkwater weer snel kan vervagen in de drukte van alledag. Een advies als het aanpassen van te hoge nippelopbrengsten wordt bijvoorbeeld vaak langer vooruitgeschoven. Maar elke dag dat je hier niets aan doet, kost het je onnodig geld voor ongebruikt water, ongebruikte drinkwatertoevoegingen en extra mestvolume. En daar zie ik direct uitdaging 2: de complete waterklus klaren! Niet alleen de “brand blussen”, maar ook actie ondernemen op andere knelpunten uit het advies om rendement en werkgemak te verbeteren.

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer