Blogs

21 maart 2022

Bijzonder dat het zo gewoon is.

Als we op vakantie gaan in een land in Zuid-Europa of verder weg, dan zullen velen het wel eens opgemerkt hebben: in deze landen wordt er heel anders omgegaan met water dan in ons waterrijke Nederland. Het water heeft er vaak een afwijkende chloor-smaak als gevolg van desinfectie en soms is het advies om maar beter flessenwater te drinken. Regelmatig zie je ook het verzoek om zuinig om te gaan met douchewater, omdat de voorraden beperkt zijn.

In Nederland kennen we deze problematiek helemaal niet. We beschikken over een uniek leidingwaternet, waardoor zo goed als iedereen over een hoge kwaliteit, betrouwbaar drinkwater beschikt en dat tegen een zeer schappelijke prijs. Mijn inschatting is dat voor een gemiddeld varkensbedrijf de jaarlijkse kosten voor de eerste levensbehoefte water niet veel hoger zullen uitvallen dan € 5000,-. En als de alternatieve keuze voor bronwater wordt gemaakt, dan is dit ook in grote delen van Nederland voldoende beschikbaar in combinatie met acceptabele kosten voor behandeling tegen met name ijzer en mangaan.

Dat het zelfs vrij dicht bij huis ook anders kan, heb ik recent ervaren bij diverse bedrijfsbezoeken in West-Vlaanderen. De capaciteit van de leidingwateraanvoer is hier op veel plaatsen maar minimaal, terwijl de kosten voor leidingwater snel ca. 5 maal hoger zijn dan het Nederlandse tarief. Ook het gebruik van bronwater ligt hier onder een vergrootglas. Veehouders zijn verplicht het gebruik van bronwater uit diepe bronnen steeds verder terug te schroeven vanwege verzilting van de gronden. Een ondiepere bron lijkt dan logisch, maar voor een goede behandeling daarvan moeten vaak veel meer aanvullende kosten gemaakt worden. Noodgedwongen valt dan de keuze op alternatieven als regenwateropvang, drainagewater of oppervlaktewater, zonder zich bewust te zijn van de enorme risico’s voor de diergezondheid vanwege o.a. microbiologische verontreiniging van dit water.

In dit opzicht mogen we in Nederland van geluk spreken. Water is hier zo vanzelfsprekend dat we er zelden over nadenken. Maar soms is het toch goed om even te beseffen: bijzonder dat het zo gewoon is. Zoals al vaak beschreven in mijn blogs ligt de uitdaging er nu nog in om verstandig met dit product om te gaan. Zodat we dit water, dat van hoge kwaliteit onze bedrijven binnenkomt ook van diezelfde hoge kwaliteit aan het drinkpunt verstrekken.

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer