Blogs

20 september 2016

Allemaal watermanager

Vorige week bezocht ik de Aquatech-vakbeurs in Amsterdam. Op deze internationale waterbeurs is er een breed aanbod aan o.a. waterzuiveringstechniek, desinfectie-apparatuur en meet- en regelsystemen te zien. De innovaties op deze beurs zijn voor mij als wateradviseur  al interessant genoeg om er een dag rond te neuzen. Maar natuurlijk dringt zich ook direct de vraag op welke  innovaties kansen bieden voor de veehouderijsector.

Ik merk bij veel veehouders dat ze nog niet helemaal helder hebben hoe ze hun drinkwater nu echt moeten “managen”. Innovaties die hierbij kunnen helpen, daar zie ik veel in.
Al is een drinkwatervoorziening in de basis nog goed zo aangelegd, alleen door continue controle zorg je voor echt optimale resultaten. Is je systeem vervuild geraakt door een slecht werkende bronwaterzuivering of een vervuiling na drinkwatertoevoegingen, dan beperk je gevolgschade door dit snel inzichtelijk te hebben. Bij een afwijking in de wateropname door ziekte of een lekkage geldt dit net zo.
Maar aan dit inzicht schort het vaak nog. Maar weinigen kunnen de discipline opbrengen om steeds opnieuw hun bronwaterkwaliteit en spoelwaterkwaliteit in de stal te controleren of het waterverbruik te registreren. Het gezegde meten = weten wordt vaak makkelijk uitgesproken, maar de praktijk blijkt meer van: niet meten = niet weten = te laat reageren = onnodig veel schade oplopen.
Juist op dit vlak zie en verwacht ik ontzettend veel van de nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Er zullen steeds meer betaalbare en gebruiksvriendelijke controlesystemen komen, die gemakkelijk m.b.v. een smartphone af te lezen zijn.
Een aantal voorbeelden: Bronwaterkwaliteit bewaken met online-meetsystemen voor hardheid, ijzer, pH of geleidbaarheid wordt steeds meer toegepast. Ook snelle zelftesten voor de controle van chemische en microbiologische waterkwaliteit worden steeds makkelijker uitvoerbaar. Het is ongelofelijk hoeveel complexe techniek er wat dat betreft in een klein meetinstrument gestopt kan worden. Het grote voordeel is dat meerdere dagen wachten op laboratoriumuitslagen hierdoor niet meer nodig is.
Voor waterregistratie per afdeling of diergroep zijn er al systemen die zeer overzichtelijk de ontwikkeling van de wateropname op je smartphone weergeven.  Zo weet je met een minimale inspanning heel gericht in welke afdeling je actie moet ondernemen.
Daarnaast is er ook in de informatievoorziening ontzettend veel mogelijk met effectief gebruik van smartphones. Zo zijn er al apps met doseerwijzers als ondersteuning bij drinkwatermedicatie en handige online instructiefilms voor een correct gebruik van doseerapparaten.
Eigenlijk is er dus al veel meer mogelijk dan we denken als het gaat om goed en betaalbaar informatie verzamelen over de watervoorziening. De komende jaren moeten we er beter in slagen deze data overzichtelijk weer te geven, snel te interpreteren en vervolgens goed te handelen zodat we ons allemaal watermanager kunnen noemen in de varkenshouderij.  

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer